Meer geld voor later: een aantal manieren

Rolf Buiter


Het is handig om op je oude dag wat extra geld tot je beschikking te hebben. Misschien is een AOW namelijk niet genoeg voor je, en wil je graag extra geld hebben om te besteden. Het is goed om hier al vroeg mee bezig te zijn. Op die manier kan je voor een lange tijd alvast sparen voor later. In dit artikel een paar manieren om meer geld te hebben voor later.

Gewoon door te sparen

Een eerste manier is om gewoon extra te sparen. Zet bijvoorbeeld een klein bedrag of percentage van je maandelijkse inkomsten op een spaarrekening voor later.

Doordat je deze voor een langere periode vast kan zetten, is het rentepercentage wat hoger dan als je een vrij opneembare spaarrekening hebt.

Beleggen voor meer rendement

Sparen levert hedendaags helaas niet zo veel meer op. Een andere manier om meer geld te hebben voor later, is om geld te beleggen. Je kan ook gewoon beleggen met weinig geld, je hoeft daar niet al vermogend voor te zijn. Starten met 100 euro per maand is ook gewoon mogelijk.

Wees je er wel van bewust dat je voor beleggen vaak een lange horizon moet hebben om een leuk rendement te halen. Denk daarbij aan een periode langer dan 20 jaar. Anders kan het ook zomaar zijn dat je geld verliest doordat je beleggingen minder waard worden.

Beleggen voor je pensioen

Een speciale manier voor beleggen is beleggen voor je pensioen. Dit wordt ook wel pensioenbeleggen genoemd. Dit is eigenlijk ook gewoon beleggen, maar je kan gebruik maken van diverse belastingvoordelen. Hierdoor kan je rendement tot wel 2 of 3 keer zoveel worden over een lange periode.

Je betaalt namelijk geen inkomstenbelasting over het geld wat je inlegt op je rekening, en geen vermogensbelasting over het belegde vermogen. Zo bespaar je een hoop aan kosten. Wel is de voorwaarde dat je er niet zomaar geld vanaf kan halen.

Hypotheek versneld aflossen

Waar je ook nog voor kan kiezen, indien je een koopwoning hebt, is het versneld aflossen van je hypotheek. Daarmee kan je ook geld besparen voor later.

Door meer af te lossen, betaal je uiteindelijk namelijk minder rente en gaan je maandelijkse woonlasten omlaag. Doordat je woonlasten verminderd worden, houd je meer geld over. Dit kan je bijvoorbeeld opzijzetten om te sparen voor later.

BeleggenfinancieelgeldhypotheeklenenWebsite

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment

Ads - Before Footer