Last-click-attributie maakt plaats voor data-driven-attributiemodel in nieuwste Google Ads-update

Mick Beckers


Google heeft aangekondigd af te stappen van het populairste conversiemodel voor advertenties. Voorheen was het last-click-attributiemodel de standaard – nu zal het nieuwste data-driven-attributiemodel de standaard worden. Dit zal betekenen dat niet meer de laatste klik leidend is om het effect van een lopende advertentie te bepalen. Google heeft daarnaast nog meer attributiemodellen. Voorheen was het zo dat het zoekwoord en de advertentie waarmee de conversie wordt gegenereerd – de volledige conversie krijgt toegeschreven.

Wat is de definitie van het ‘last-click-attributiemodel’?

Al sinds het bestaan van Google Ads is het last-click-attributiemodel hét standaard conversiemodel geweest. De volledige conversie wordt dus toegekend aan de advertentie en het zoekwoord, waarmee de conversie is voltooid. Er wordt dus niet gekeken naar alle voorgaande interacties. Tegenwoordig is de customer journey zo complex, dat er verschillende interacties plaatsvinden voordat er sprake is van een conversie.

Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat een klant een Facebookadvertentie van jouw bedrijf ziet en daarop klikt (1). Een paar dagen later ziet de klant een advertentie op Instagram en klikt daarop (2). De consument heeft nu tweemaal de website bezocht en jouw product bekeken, maar besluit pas om het product te kopen wanneer hij een Google Ads banner voorbij ziet komen (3).

In het geval van het last-click-attributiemodel, zou de volledige conversie dus aan de banner-advertentie worden toegeschreven. In dit geval dus de Google-Ads banner. Er vonden echter meer interacties plaats tijdens de customer journey. Nu moet het nieuwste data-driven-attributiemodel zorgen voor eerlijke verdeling van de conversies. Het model moet namelijk goed in kaart brengen hoe de conversiedata tot stand is gekomen en hoe dat zich verhoudt tot de customer journey.


[ad_2]
Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment

Ads - Before Footer