hoe kan je dit het beste aanpakken?

Dick Bakker


Tijdens je pensioen wil je kunnen genieten; het liefst zonder al te veel over geld na te denken. Om op latere tijd problemen te voorkomen, is het verstandig om een pensioenplanning te maken. Zo zorg je ervoor dat je voldoende inkomen hebt op het moment dat je met pensioen gaat.

Benieuwd naar hoe je het beste een pensioenplanning kunt maken? Hieronder vind je handige tips en stappen die je kunt gebruiken om je pensioeninkomen te optimaliseren en financiële problemen tijdens je pensioen te voorkomen.

Wat is pensioenplanning?

De naam zegt het eigenlijk al, maar een pensioenplanning is een persoonlijk plan waarmee je zorgt dat je voldoende inkomen hebt op het moment dat je met pensioen gaat. Je brengt je huidige situatie in kaart en kijkt naar wat je toekomstige financiële behoeften zullen zijn als je stopt met werken. Een pensioenplanning bestaat onder andere uit het opstellen van een financieel plan, het in kaart brengen van je pensioenopbouw en het overwegen van aanvullende opties, zoals sparen of beleggen. 

Deze pensioenplanning maak je niet pas wanneer je met pensioen gaat, maar vaak al jaren ervoor. Hoe eerder je een planning maakt, hoe meer tijd er nog is om je pensioen aan te vullen mocht dit nodig zijn. 

Waarom een pensioenplanning maken?

Er zijn verschillende redenen waarom een pensioenplanning maken een goed idee is. Het kan je onder andere helpen om meer inzicht te krijgen in wat je tijdens je pensioen kunt verwachten aan inkomen. Je krijgt namelijk waarschijnlijk een lager inkomen tijdens je pensioen dan tijdens je werkende leven. Om deze reden is het belangrijk om vroegtijdig te beginnen met het plannen van je pensioen, zodat je voldoende tijd hebt om je pensioeninkomen te optimaliseren, mocht dit haalbaar zijn. Bovendien geeft deze planning je ook zekerheid. Je voorkomt namelijk dat je in financiële problemen komt tijdens je pensioen.

Hoe maak ik een goede pensioenplanning?

Wil je een pensioenplanning maken, maar weet je niet hoe je dit het beste kunt aanpakken? Hier zijn een aantal stappen die je kunt volgen.

1. Bepaal je huidige financiële situatie

Om een goede pensioenplanning te maken, is het belangrijk om een duidelijk beeld te hebben van je huidige financiële situatie. Maak een overzicht van inkomsten en uitgaven en kijk hoeveel je eventueel opzij zou kunnen zetten voor je pensioen.

2. Stel een aantal pensioendoelen

Vraag jezelf hoeveel pensioeninkomen je denkt nodig te hebben om je gewenste levensstijl vast te kunnen houden. Houd hierbij altijd rekening met inflatie en andere stijgende kosten.

3. Bekijk pensioenregelingen

Werk je voor een werkgever? Bekijk dan welke pensioenregelingen jouw werkgever aanbiedt. Kijk naar hoeveel pensioen je opbouwt en of dit voldoende is.

4. De mogelijkheden voor aanvullend pensioen

Naast de pensioenregelingen kun je ook zelf aanvullend pensioen opbouwen. Dit doe je door te sparen of te beleggen. Kijk welke opties voor jou het beste zijn als je zelf geld aan de kant wilt zetten.

5. Houd rekening met veranderingen

Wanneer je een pensioenplanning maakt, is het belangrijk om altijd rekening te houden met eventuele veranderingen. Zo zouden je pensioenwensen bijvoorbeeld kunnen wijzigen. 

6. Raadpleeg eventueel een expert

Zelf een pensioenplanning maken, kan best complex zijn. Daarom kan het verstandig zijn om een expert, zoals een financieel adviseur, in te schakelen. Deze helpt je bij het maken van een pensioenplan op maat.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment

Ads - Before Footer