Heb je voor 2022 een huis gekocht? Als het antwoord ‘nee’ is, zit u de komende tien jaar waarschijnlijk aan de verkeerde kant van de financiële ongelijkheid – dit is waarom

Dick Bakker


12 Dec 2022

Heb je voor 2022 een huis gekocht? Als het antwoord 'nee' is, zit u de komende tien jaar waarschijnlijk aan de verkeerde kant van de financiële ongelijkheid - dit is waarom

Heb je voor 2022 een huis gekocht? Als het antwoord ‘nee’ is, zit u de komende tien jaar waarschijnlijk aan de verkeerde kant van de financiële ongelijkheid. Dit is de reden waarom

Als u vóór 2022 een huis hebt gekocht, mag u zich tot de gelukkigen rekenen.

p>

De stijging van de hypotheekrente in combinatie met de nog steeds steile huizenprijzen in de meeste markten zorgt ervoor dat de betaalbaarheid van woningen voor velen snel onbereikbaar wordt.

Terwijl iedereen het moeilijk heeft, is de situatie vooral acuut voor starters – en het verhindert hen om het soort financiële zekerheid op te bouwen dat hoort bij het bezitten van een huis.

En aangezien het eigenwoningbezit voor de meeste gezinnen de belangrijkste bron van rijkdom is, vergroot het alleen maar de vermogenskloof tussen degenen die een huis bezitten en degenen die dat niet hebben.

Mis het niet

Investeren in kunst is een geweldige bescherming tegen inflatie — en je hebt geen miljoenen nodig om je in te kopen

De Amerikaanse dollar heeft sinds 1971 98% van zijn koopkracht verloren – bescherm uw nestei met pensioen met dit stabiele alternatief

De gemiddelde woningverzekeringspolis is bijna 40% hoger dan 12 jaar geleden – zo kunt u minder uitgeven aan gemoedsrust

Hoe we hier zijn gekomen

Tijdens de Grote Recessie daalden de huizenprijzen in het hele land met 33%. Maar de historisch lage rentetarieven die volgden zorgden voor een behoorlijk goede koopmogelijkheid.

In het decennium dat aan de pandemie voorafging, steeg de waarde van koopwoningen weer. In bijna 100 metropolen stegen de huizenprijzen met meer dan $ 8 biljoen, volgens een rapport van de National Association of Realtors.

Maar het waren de ultralage rentetarieven tijdens de jaren van de pandemie die een explosie van aankopen in de hand werkten, waardoor de huizenprijzen in veel gebieden tot historische niveaus stegen en het eigenwoningbezit voor velen uit het zicht verdween.

Sinds het begin van de pandemie hebben de kosten van het bezitten van een huis nieuwe hoogten bereikt. Volgens het huisvestingsrapport van Zillow in augustus is de maandelijkse hypotheekbetaling op een typisch huis dat in 2022 is gekocht, bijna verdubbeld sinds 2019, van $ 897 naar $ 1.643.

Dat maakt het dubbel zo moeilijk om daadwerkelijk voet aan de grond te krijgen op de eigendomsladder, als je dat nog niet bent. Maar het betekent ook dat mensen die eigenaar waren voordat de pandemie de vraag deed stijgen, het voordeel hebben van een lagere hypotheekaflossing en, zeer waarschijnlijk, een lagere vastgezette rente.

Verhaal gaat verder

Ze betalen elke maand zoveel minder voor huisvesting dan de persoon die kocht tijdens de pandemie, of sinds de rentetarieven halverwege 2022 begonnen te stijgen.

De ongelijkheid groeit

Wat betekent dat het vermogen van huiseigenaren veel sneller stijgt dan dat van niet-huiseigenaren.

Dat gezegd hebbende, was er al een aanzienlijk gat. Volgens een onderzoek dat in 2020 door de Federal Reserve is gepubliceerd, was het mediane nettovermogen van huiseigenaren ongeveer 40 keer hoger dan dat van huurders vóór de pandemie.

Uit de gegevens blijkt dat Amerikaanse huiseigenaren vóór de pandemie een gemiddelde nettowaarde hadden van $ 255.000, terwijl huurders een nettowaarde hadden van slechts $ 6.300.

Nu is er waarschijnlijk een veel groter verschil, deels dankzij overwaarde en huurprijzen.

Volgens het U.S. Home Equity and Underwater-rapport van ATTOM werd medio 2022 bijna de helft van de Amerikaanse huiseigenaren beschouwd als ‘rijk aan aandelen’.

Het is het hoogste percentage ooit gezien, zegt Rick Sharga, executive vice president of market intelligence bij ATTOM, dat huisvestingsgegevens verzamelt van markten in het hele land. Rijk zijn aan eigen vermogen betekent dat de lening op uw huis de helft of minder dan de helft is van de geschatte marktwaarde van uw huis.

Maar het is geconcentreerd in bepaalde gebieden

Maar niet elke hoek van het land is even zwaar getroffen. Acht van de top 10 aandelenrijke staten liggen in het Westen, terwijl 12 van de 15 staten met de laagste percentages huizen met veel aandelen in het middenwesten en zuiden liggen.

Tegelijkertijd zijn de huurprijzen omhooggeschoten in de grote metropolen.

De gemiddelde huur voor een slaapkamer met één slaapkamer in New York City, volgens de online appartementenzoekmachine Zumper, is bijna $ 4.000. Dat is een jaar-op-jaar sprong van 20%. In San Francisco is de gemiddelde prijs voor één slaapkamer $ 3.000, 10% meer dan vorig jaar.

Als je huur betaalt in een grote stad, wordt het moeilijk om te sparen voor een aanbetaling, waardoor het eigenwoningbezit een stuk verder op de helling komt te staan.

Het spreekt voor zich dat degenen die huizen hebben en ze op het juiste moment hebben gekocht, hun vermogenssaldo zullen blijven zien toenemen. Terwijl mensen die niet hebben gekocht, achterop blijven raken, vooral als ze in een dure stad wonen.

Een betere manier om onroerend goed te kopen?

Natuurlijk is het kopen van eengezinswoningen en appartementen niet de enige manier om in onroerend goed te investeren.

Te midden van hete inflatie en de onzekere economie vinden vastgoedmagnaten nog steeds manieren om hun miljoenen effectief te investeren.

Prime commercieel vastgoed heeft bijvoorbeeld over een periode van 25 jaar beter gepresteerd dan de S&P 500. Met behulp van nieuwe platforms zijn dit soort kansen nu beschikbaar voor particuliere beleggers. Niet alleen de ultrarijken.

Met een enkele investering kunnen beleggers eigendommen van institutionele kwaliteit bezitten die worden gehuurd door merken als CVS, Kroger en Walmart – en op kwartaalbasis stabiele inkomsten uit supermarkten verzamelen.

Dit artikel geeft alleen informatie en mag niet worden opgevat als advies. Het wordt geleverd zonder enige vorm van garantie.
Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment

Ads - Before Footer