Wil jij beginnen als freelancer? Mogelijk heb je nog enkele vragen over hoe je dit het beste kunt aanpakken. Wij hebben de belangrijkste onderwerpen voor je op een rijtje gezet, met tips gebaseerd op de informatie uit de carrièregids van Indeed.
Je prijs vast stellen
Je tarief voor je producten of diensten bepalen kan lastig zijn, zeker wanneer je nog maar net begint. Je wilt geen opdrachten mislopen, omdat je tarieven te hoog zijn. Tegelijkertijd is het ook niet de bedoeling dat je te weinig betaald krijgt voor het werk dat je levert. Je eigen financiële gezondheid van je bedrijf is ook belangrijk.
Doe onderzoek naar wat gangbaar is in je vakgebied. Misschien is er wel een branchevereniging die informatie heeft over een gemiddeld tarief. Probeer ook te achterhalen welke tarieven je collega’s hanteren. Belangrijk is een tarief te rekenen dat realistisch is en waar je zelf van kunt rondkomen.
Betalingsafspraken
Er bestaan diverse methoden om je tarief in te richten:
- Je kunt per uur betaald worden
- Een vast projecttarief
- Betaling in abonnementsvorm
Ga op onderzoek uit wat gebruikelijk is in jouw sector en kijk eventueel per opdrachtgever welke betalingswijze het beste werkt voor beide partijen. Zorg ervoor dat je heldere afspraken maakt over de termijnen van de betalingen en deze ook vermeldt op de factuur. Je wilt niet moeten wachten op betaling nadat je werk hebt geleverd.
Boekhouding bijhouden
De boekhouding is niet altijd het leukste onderdeel van zelfstandig ondernemen, maar wel belangrijk en noodzakelijk. Als dit niet jouw ding is, zou je kunnen overwegen je administratie uit te besteden aan professionals, maar je zou bijvoorbeeld ook een boekhoudprogramma kunnen aanschaffen. Boekhoudprogramma’s vergelijken is belangrijk om het beste programma te vinden dat aansluit bij jou en de behoeften van je bedrijf.
Belastingen
Als freelancer ben je ook belastingplichtig. Vaak betreft dit zowel de omzetbelasting als de inkomstenbelasting. De omzetbelasting (btw) is een vast tarief dat je aan je klanten in rekening brengt en vervolgens afdraagt aan de belastingdienst. Inkomstenbelasting is een belasting die wordt geheven op het inkomen dat een persoon of bedrijf verdient. Het is gebaseerd op het totale inkomen na aftrek van bepaalde kosten en aftrekposten.
Je uren inplannen
Het feit dat je eigen baas bent, geeft je de vrijheid om je eigen werktijden te bepalen. Dit biedt de mogelijkheid om je werk in te vullen rondom de vrije middag van je kinderen of een tweede baan. Toch is het belangrijk om structuur aan te brengen in je werkschema en je zo veel mogelijk aan dat schema te houden. Hierdoor weet je directe omgeving en je opdrachtgevers waar ze aan toe zijn. Zorg er natuurlijk wel voor dat er genoeg ruimte is voor ontspanning!
Een buffer opbouwen
Het is belangrijk voor zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) om een financiële buffer op te bouwen voor periodes dat je minder opdrachten hebt, voor het geval dat je ziek wordt, of wanneer je op vakantie gaat. In het begin kan dit wat uitdagend zijn, maar toch is het belangrijk om dit te doen zodra je wat meer winst begint te draaien. Een boekhoudprogramma kan hierbij handig zijn, omdat het je meer inzicht geeft in je financiële zaken, een belangrijk aspect van het beheer van je financiën als zzp’er.
Zorg goed voor je pensioen
Misschien lijkt het ver weg, maar toch is het heel belangrijk om je zaken te regelen voor je oude dag. Zeker omdat je als freelancer zelf de verantwoordelijkheid draagt voor je pensioenregeling. Je kunt hiervoor zelf geld opzij zetten, maar bijvoorbeeld ook meedoen aan een collectieve pensioenregeling.